Orientering

Aktivitetsbanken

Øvelser og treningsprogram for
ski, orientering & golf

Orientering

Karttegns-Bingo

Miljø:
Gymsal, Skog, terreng, Skolegård
Nøkkelord:
Karttegn, Bingo
Ferdighetsnivå:
Nybegynner, Litt øvet
Funksjonshemninger:
Bev.h. sittende, Bev.h. stående, Hørselshemmede
Målgrupper:
Barn, Ungdom

Utstyr

24 karttegn-lapper (evt. laminert), fasit med karttegn og navn på karttegn, ett bingobrett til hver deltaker, evt. blyant/penn.

Hensikt

Lære karttegn på en morsom måte gjennom fysisk aktivitet

Beskrivelse

På et avgrenset område henger man opp 24 lapper med karttegn som finnes på side 3 og 4 i denne øvelsen: http://aktivitetsbanken.no/media/uploads/attachments/NOF_KARTTEGN_LEK_2016_-_2.pdf

Klipp opp og laminer helst karttegnene på forhånd. Noen av karttegnene kan henge helt nede ved bakken, noen litt gjemt og noen så man må klyve eller klatre litt, slik at det blir litt skattejakt for å finne lappene.

Før øvelsen starter får deltakerne beskjed om å finne 16 små steiner hver, som kan brukes som brikker på bingo-brettet, evt. bruke annet som kan egne seg for brikker eller penn for avkryssing.
Hver deltaker får et bingobrett (se vedlagte mal med 3 forskjellige brett). Når øvelsen starter har hver deltaker et bingobrett liggende litt på utsiden av det avgrensede området, slik at det er ca. 50 meter å løpe bort til området der lappene henger. Deltakeren kan kun krysse av et felt på bingobrettet hver gang, så når den har funnet en lapp med et karttegn på, må man løpe ned og se om det karttegnet står på bingobrettet.
Det er lurt å ha en oversikt over hva de ulike karttegnene betyr, slik at deltakerne kan sjekke lappen om man ikke vet hva karttegnet betyr. Denne lista med «fasit» kan eventuelt henge slik at man må løpe en liten omvei for å finne ut hva karttegnet betyr.

Dersom man har karttegnet på bingobrettet sitt, legger man en stein eller setter et kryss over karttegnet før man løper tilbake. Så er det om å gjøre og få bingo, eventuelt å fylle brettet helt.

Tilpasning for funksjonshemmede

Tilpass ved å velge passende underlag og passende plassering av karttegnlappene. 

Last ned vedlegg

Sist oppdatert 13.08.2018.

Utviklet av:
Eliksir AS